Meer leren over de bijen

We helpen je het jaar rond bij het herkennen van de bijen, hommels en zweefvliegen die je in je tuin, op je balkon, of groen plekje in de buurt tegen kunt komen. Via de spelletjes, materialen en bijen-lessen kun je veel bij-leren.

Bij-les

Het kan best lastig zijn om al die bijen van elkaar te onderscheiden. Gelukkig zijn er genoeg hulpmiddelen om de verschillende bijen te leren kennen. Zo ben je goed voorbereid voor de echte telling!

  • Wat zijn die bijen snel! Maak een foto van de bijen die even rustig op een bloem of plant zitten, dan kun je in alle rust bekijken welke soort het is.
  • Wie herkent hommels en bijen het beste? Oefen voor de Bijentelling met spelletjes.
  • Wil je de bijen helpen? Maak dan eens een zaadbommetje.
  • Of zet een zelfgemaakt bijenhotel in de tuin!

Weet jij welke wilde bij dit is?

Online bijenles

Wil je goed voorbereid aan de bijentelling beginnen? Volg dan een online BIJles. Je leert bijvoorbeeld het verschil tussen bijen en zweegvliegen. Na deze les herken je het meteen als een vlieg zich heeft vermomd als bij. Of vind je het lastig om honingbijen te onderscheiden van wilde bijen, volg dan deze les!

 

Meer weten over bijen?

Wist je dat er maar één soort bij is die een vanilleplant kan bestuiven? En dat bijen dansen om met elkaar te praten? Ontdek dit en meer over bijen op de Natuurwijzer!

Ga naar het bijenthema op de Natuurwijzer

Voor het voortgezet onderwijs

Bouw de bijentelling uit tot een volwaardige lessenserie waarin het werken met echte wetenschappelijke data centraal staat. In het Hommellab onderzoeken leerlingen uit klas 2 en 3 zelf bestuivers en hun rol in het ecosysteem. De verzamelde wetenschappelijke data van de Bijentelling staan daarbij centraal en kunnen door middel van een onderzoekstool worden doorzocht. Er is een docentenhandleiding beschikbaar.

Het Hommellab is onderdeel van het Natuurlab, een digitale onderzoeksomgeving voor leerlingen uit het voortgezet onderwijs.

Ga naar het Hommellab

Help je mee hommels tellen voor het bijenonderzoek?

Naturalis online

Het is best lastig om de verschillende bijensoorten te herkennen. Bijenexperts van Naturalis helpen je een handje en geven je online bijles met handige tips. Ook vertellen de bijenexperts van alles over de bijzondere bijencollectie, vanuit de collectietoren van Naturalis!

Bekijk de online les!

Neem een kijkje in onze collectietoren!

IVN BIJ-les

Leer in minder dan een half uur over wat bijen zijn, wat ze nodig hebben en hoe jij ze kunt helpen. De e-learning zit vol met mooi beeldmateriaal en praktische tips die je meteen buiten toe kunt passen.

Doe jij mee? Volg de e-learning bij-leren over bijen.