Meer leren over de bijen

Ben jij al goed voorbereid op de Nationale Bijentelling? Geen zorgen, wij geven je bij-les! Oefen voor de Bijentelling met deze spelletjes en activiteiten, en leer de verschillende bijen kennen.

Bij-les

Het kan best lastig zijn om al die bijen van elkaar te onderscheiden. Gelukkig zijn er genoeg hulpmiddelen om de verschillende bijen te leren kennen. Zo ben je goed voorbereid op de echte telling dit weekend!

  • Wat zijn die bijen snel! Maak een foto van de bijen die even rustig op een bloem of plant zitten, dan kun je in alle rust bekijken welke soort het is.
  • Wie herkent hommels het beste? Oefen voor de Bijtentelling met spelletjes.
  • Wil je de bijen helpen? Maak dan eens een zaadbommetje.
  • Of zet een zelfgemaakt bijenhotel in de tuin!

Weet jij welke hommel dit is?

De Bijenwereld

Ga online op ontdekkingstocht langs eilanden vol proefjes, schatkaarten, filmpjes en andere activiteiten. Ontdek bijen zelf op de Verwonderwereld. Geschikt voor kinderen van 4 tot 12 jaar.

Ga naar de Bijenwereld

Meer weten over bijen?

Wist je dat er maar één soort bij is die een vanilleplant kan bestuiven? En dat bijen dansen om met elkaar te praten? Ontdek dit en meer over bijen op de Natuurwijzer!

Ga naar het bijenthema op de Natuurwijzer

Voor het voortgezet onderwijs

Bouw de bijentelling uit tot een volwaardige lessenserie waarin het werken met echte wetenschappelijke data centraal staat. In het Hommellab onderzoeken leerlingen uit klas 2 en 3 zelf bestuivers en hun rol in het ecosysteem. De verzamelde wetenschappelijke data van de Bijentelling staan daarbij centraal en kunnen door middel van een onderzoekstool worden doorzocht. Er is een docentenhandleiding beschikbaar.

Het Hommellab is onderdeel van het Natuurlab, een digitale onderzoeksomgeving voor leerlingen uit het voortgezet onderwijs.

Ga naar het Hommellab

Help je mee hommels tellen voor het bijenonderzoek?

Naturalis Live

Het is best lastig om de verschillende bijensoorten te herkennen. Daarom geeft onze bijenexpert tijdens deze gratis livestream handige tips en vertelt alles over de bijzondere bijencollectie, live vanuit de collectietoren! Kijk met de klas mee tijdens de scholen-uitzending op 21 april om 13.15 uur, of met de hele familie op 21 april om 19.00 uur mee en stel al je vragen tijdens deze Naturalis Live!-uitzending.

Kijk mee in onze collectietoren!

Iets BIJ-leren

Leer in minder dan een half uur over wat bijen zijn, wat ze nodig hebben en hoe jij ze kunt helpen. In de e-learning over bijen leer je wat bijen zijn, wat ze nodig hebben en hoe jij ze daarbij kunt helpen. Vol met mooi beeldmateriaal en praktische tips die je meteen buiten toe kunt passen.

Doe jij mee? Volg de e-learning bij-leren over bijen.