Wat telde Nederland?

Duizenden mensen telden de bijen en zweefvliegen in hun tuin tijdens de Bijentelling 2022. Namens de bijen: bedankt! Bekijk hieronder de resultaten en lees de opvallende bevindingen van onze bijen-experts. Tel je dit jaar ook mee?

Bijentelling 2022

Getelde bijen en zweefvliegen in Nederland

Loading...
Loading...

Mensen tellen bijen

  80%

  van de planten waar wij van eten is bestuiving afhankelijk van bijen

  360

  verschillende bijensoorten in Nederland

  34

  soorten zijn in Nederland verdwenen

  50%

  van de bijensoorten is bedreigd

  Bijentelling 2022
  Loading...

  Mensen tellen bijen

  Getelde bijen en zweefvliegen in Nederland

  Loading...
  80%

  van de planten waar wij van eten is bestuiving afhankelijk van bijen

  360

  verschillende bijensoorten in Nederland

  34

  soorten zijn in Nederland verdwenen

  50%

  van de bijensoorten is bedreigd

  Tel mee voor de Nationale Bijentelling!

  Leiden, 14 maart 2023 – Bijenexperts roepen iedereen op om in het weekend van 15 en 16 april een half uur bijen te tellen. Dat kan in je tuin, op je balkon, of bij een stukje groen in je buurt. Dankzij de tellingen komen we samen steeds meer te weten over de stand van de wilde bijen en andere bestuivers in Nederland. Dat is belangrijk voor de bijen, de natuur en voor ons.

  Dit jaar is de zesde editie van de populaire tuintelling. Niet alleen leuk voor families, natuurliefhebbers en tuineigenaren om aan mee te doen, ook ontzettend belangrijk. De helft van de 360 bijensoorten die in ons land voorkomen, zijn namelijk bedreigd. Niet voor niets zijn wetenschappers en natuurliefhebbers bezorgd, en gaat er veel aandacht naar het beschermen van deze mooie en belangrijke diersoort.

  Winterslaap
  “Iedereen die meetelt tijdens de Nationale Bijentelling draagt bij aan die bescherming”, zegt Koos Biesmeijer, wetenschappelijk directeur en bijenexpert bij Naturalis. “Het geeft inzicht in de hoeveelheid bijen en zweefvliegen in ons land, en in de toe- en afname van bijensoorten. Hoe meer tellers hoe beter, want zo krijgen we een steeds beter beeld van de bijenstand in ons land.”

  Dit jaar is dat misschien wel extra belangrijk, want bijen-experts willen graag weten hoe de bijen de zachte winter en late vorst hebben overleefd. Biesmeijer legt uit waarom: “Het zachte winterweer heeft hommelkoninginnen en andere bestuivers waarschijnlijk al vroeg uit hun winterslaap gewekt. Eenmaal actief moet er wel voedsel gevonden worden en dat is in de vrieskou niet eenvoudig.”

  Veel kruidachtige planten zijn misschien doodgevroren door de vorst. Biesmeijer: “Dat is normaal, maar daarmee zijn die bloemen voorlopig niet beschikbaar voor de bijen. En dat terwijl bijen een essentiële rol spelen in ons voedselsysteem.” De bijen-experts zijn daarom benieuwd of dit terug te zien is in de hoeveelheid bijen, en de soort bijen die worden geteld door alle deelnemers.

  Tel mee
  Meedoen is gemakkelijk gemaakt, ook voor wie weinig of geen kennis van bijen heeft. Op de website nationalebijentelling.nl vind je het telformulier en een bijengidsje met duidelijke afbeeldingen. Daarmee kan iedereen de zestien verschillende soorten wilde bijen, hommels en zweefvliegen herkennen die medio april rondvliegen. Tellen kan direct in de tuin met een smartphone of tablet. Wie zich via de website nu alvast inschrijft, ontvangt komende weken teltips en bijenweetjes, en gaat in het weekend van 15 en 16 april goed voorbereid de tuin in.

  Nationale Bijentelling
  De Nationale Bijentelling is een gezamenlijk project van Naturalis Biodiversity Center, IVN Natuureducatie en LandschappenNL. Het doel is om zoveel mogelijk over bestuivers te weten te komen, zodat we hen beter kunnen helpen. Daarom vragen we iedereen om mee te doen aan dit landelijk bijenonderzoek. De Nationale Bijentelling wordt georganiseerd in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl.

  Waar wordt geteld?

  Bekijk de hele kaart