• Wat is de Bijentelling precies?

  De bijentelling is een terugkomend evenement waarbij elk jaar een telweekend wordt gekozen. In dit weekend worden door heel Nederland bijen geteld in eigen tuin, het park of op het schoolplein. Als we meer weten over bijen, kunnen we de bij beter helpen. En dat is hard nodig, want van de 358 soorten wilde bijen in Nederland zijn er 188 bedreigd. Ook voor ons heeft dit grote gevolgen, want 80% van de eetbare gewassen is afhankelijk van bestuiving. Daarom komen we in actie en organiseren we een jaarlijkse Nationale Bijentelling.

 • Wanneer is de Bijentelling?

  De bijentelling wordt elk jaar georganiseerd in een weekend in april. Kijk voor de exacte datum van dit jaar op de pagina van de bijentelling en schrijf je alvast in om op de hoogte te blijven! Scholen kunnen in de week voorafgaand aan de Nationale Bijentelling een eigen telactie organiseren op het schoolplein.

 • Wat als het heel slecht weer is tijdens de bijentelling?

  We hopen natuurlijk dat de zon schijnt tijdens de het telweekend! Houd zelf ook de weersvoorspellingen in de gaten en bepaal op basis daarvan wat het beste moment is om te tellen in jouw tuin. Ook als het bewolkt is, kun je bijen tellen. We gaan er niet vanuit dat het tien dagen lang regent (en zullen duimen voor veel zonneschijn).

 • Hoe lang ben ik bezig met bijen tellen?

  De voorbereiding kost ongeveer een half uur, een beetje afhankelijk van hoeveel je van bijen weet. Je kunt natuurlijk een uitgebreide studie maken van alle bijensoorten, maar in 30 minuten tijd weet je aan de hand van onze instructies en het filmpje voldoende om bijen in eigen tuin te kunnen tellen. Trek voor de telling zelf 20 tot 30 minuten uit.

 • Hoe voorkom ik dat ik bijen dubbel tel?

  Bij algemene soorten is het soms lastig het aantal te schatten. Loop dan eerst een keer helemaal door je tuin heen waarbij je alleen let op die soort. Op basis daarvan kan je een schatting maken van het aantal. Bij het maken van een schatting kan je er altijd iets te veel of iets te weinig tellen, dit is geen probleem.

 • Ik heb geen tuin of balkon, wat nu?

  Geen probleem! Je kunt ook in de buurt tellen, bijvoorbeeld in een park, buurtmoestuin of misschien in de tuin van een bekende. Bepaal van tevoren welk gebied je gaat onderzoeken en op welke plekken je binnen dat gebied bijen verwacht aan te treffen. Maak het gebied niet te groot, zo’n 10 m2 tot maximaal 25 m2 is ideaal, dan houd je het overzichtelijk voor jezelf.

 • Ik heb geen verstand van bijen, kan ik toch meedoen?

  Juist! We willen graag dat zoveel mogelijk mensen meedoen met de Bijentelling. Dat levert ons meer informatie over de wilde bij op, zodat we ons gerichter kunnen inzetten voor de bescherming van wilde bijen. En we hopen natuurlijk dat deelnemers door de Bijentelling enthousiast worden en zelf ook meer willen doen om Nederland meer te laten zoemen. Je kunt de wilde bij helpen door een bijenhotel in je tuin te plaatsen en bloemen en planten te zaaien waar bijen gek op zijn.

 • Wat is het verschil tussen een (wilde) bij, hommel en een zweefvlieg?

  Als je in je tuin rondkijkt zal je een groot aantal insecten tegenkomen. Bij sommige zie je gelijk bij welke groep ze horen, maar vaak is het lastig. Bij de telling kijken we naar bijen die in april in de tuin actief zijn. Veel van die tuinbijen behoren tot de hommels. Naast bijen zijn er ook veel zweefvliegen in tuinen aanwezig en ook deze zorgen voor bestuiving van planten. Een deel van deze zweefvliegen lijkt op bijen en hommels en daarom doen ze ook mee met de telling. Vliegen hebben in tegenstelling tot bijen korte antennen en altijd maar één paar vleugels (bijen hebben twee paar vleugels). In het bijengidsje staat uitgelegd hoe je de verschillende soorten kan herkennen. Deze kun je hier downloaden

 • Wat doen jullie met de resultaten van de Bijentelling?

  De gegevens worden opgeslagen in het landelijke databestand van bijen. Daarin wordt bijgehouden waar welke soorten voorkomen, informatie die belangrijk is bij het beschermen van bijen. Met de tuintelling komen we te weten welke soorten veel in tuinen voorkomen. Door de telling de komende jaren te herhalen weten we welke soorten voor- of achteruit gaan in aantal.

 • Waarom is de bijentelling zo vroeg in het jaar?

  Hier is speciaal voor gekozen, niet omdat er dan weinig bijen zijn (in het eerste jaar werden er bijna 45.000 geteld), maar omdat er op dit moment maar een paar verschillende soorten rondvliegen. Hierdoor is het makkelijker om de beestjes uit elkaar te houden. Op deze manier hoeft u geen expert te zijn om mee te doen en is het evenement ook geschikt voor kinderen!